Röportajlar

İkinci Adam Yayınları İle Kitap Çıkarmak Üzerine Röportaj

Kitap çıkarmak isteyen yazar adaylarının hayallerini gerçekleştiren en güçlü yayınevlerinden biri olan İkinci Adam Yayınları’nı ofislerinde ziyaret ettik ve kitap yazan bir gün ben de kitabımı yayınlatacağım diyen dostlarımız için merak edilenleri sorduk.

Kitap yayınlamak isteyen yazar adaylarının kitabını sizin yayınevinizde yayınlatabilmesi için yapması gerekenler nelerdir?

Öncelikle dosyalarını bize ulaştırmaları gerekiyor. İstanbul’da yaşayan yazar adaylarımız genellikle dosyalarını alıp yayınevimizle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirerek kitap yayınını gerçekleştiriyorlar. İstanbul dışında olan yazarlarımız ise dosyalarını mail yoluyla göndererek süreci başlatabilirler. Yurt dışında yaşayan yazarlarımız da yine dosyalarını mail atarak hızlı bir şekilde kitaplarını yayınlatabilirler.

Kitap yayınlamakile ilgili süreçte bazı merak edilen detaylar hakkında bilgi sahibi olmak istiyoruz. Örneğin kitap yayınlamak için size başvuran yazar adaylarını ilk baskıda kaç adet kitap bastırmak üzere yönlendiriyorsunuz? 

Başvuru yapan yazarların bir kısmı 5000 adet – 10000 adet kitap bastırmak istediklerini söyleyerek bize geliyorlar. Eğer kitap yayınlamak için bize başvuran yazar 1000 adet kitabı bizde bırakıp gerisini kendisi almayacaksa bu adetlerde kitap kesin olarak yayınlamıyoruz.  Sektöre yeni girecek olan yazarlara 1000 adetten daha fazla kitap bastırmamalarını tavsiye ediyoruz. Hatta 1000 bile değil, 500 adet kitap yayınlamak sektöre girecekler için uygun bir adettir. Türkiye’de çok fazla kitap okunmuyor, dolayısıyla kitaplar da çok fazla satmıyor. Zaten 500 adet kitabı tükenen yazarın kitapların yeni baskılarını biz ücretsiz olarak yayınlıyoruz. Yani başarılı olan bir yazara biz sonrasında her türlü desteği sağlıyoruz. 

Kitap yayınlamak için başvuru yapanlar nelere dikkat etmeliler?

Kitabını yayınlatmak isteyen yazarların en başta yayınevi seçiminde çok dikkatli olmaları gerekiyor.  Örneğin yayınevinin başarıya ulaştırdığı yazarların olup olmadığına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Elbette her kitap çıkaranın çok satması, tanınması mümkün değil fakat bir yayınevi kitap yayınlamak için kendisine başvuran yazar adayları arasından en azından birkaç ismi popüler hâle getirememişse o yayınevinden kesinlikle uzak durmalılar. 

Ekşi Sözlük’te sizin sayfanıza girince kitap yayınlamak isteyenlerin Acun Ilıcalı’nın Yetenek Sizsiniz programına benzetildiğine dair bir yorumla karşılaştık. Sürecin aynen Yetenek Sizsiniz adlı programda olduğu gibi ilerlediğini, kitap yayınlamak için başvuru yapanların çoğunun başarıya ulaşamayacağını ancak az sayıdaki kişinin başarılı olabileceği anlatılıyordu. Siz bu konuda nasıl düşünüyorsunuz?

Bu yorumu biz de okuduk ve gerçekten çok beğendik. İkinci Adam Yayınları olarak Ekşi Sözlük’te yer alan bu yoruma muhteşem bir tanımlama diyebiliriz. Sektörün lideri konumunda olsak da kitap yayınlatmak için başvuran yazarların tümünün başarılı olmasının imkânsız olacağını elbette ki söylemek gerekiyor. Kitap okuma oranının bu denli düşük olduğu bir ülkede kitap yayınlamak ve bilinen bir yazar olmak hiç de kolay bir şey değil. Fakat Ekşi Sözlük’te yazılan yorumun devamındaki söylemler de çok önemli. Ancak ve ancak pes etmezseniz, kendinizi bu işe adarsanız bir yerlere gelebilir ve başarılı olabilirsiniz. Bu hemen her meslek için geçerli fakat edebiyat alanında kendini adamak olmazsa olmaz bir durum. 

İkinci Adam Yayınları kitap yayınlamak için başvuru yapanlar arasında kimlerin başarılı olacağını kimlerin olamayacağını başvurular esnasında da anlayabiliyor mu?

Kitap yayınlamak için başvuru yapan yazarlar arasında kimin başarılı olup kimin olamayacağını anlamak çok kolay olmuyor. Genelde gençler, özellikle sosyal medyayı iyi yönetebilen gençler daha başarılı oluyorlar, fakat hiç beklemediğimiz oranda sosyal medyayı hiç kullanmayanlar arasından da başarılı olan kişiler ortaya çıkabiliyor. Biz de yazarları kitap yayınlandıktan sonraki süreçte tanıyoruz, birbirimizi tanıma süreci oldukça önemli, bir de bir yazarın bir kitap yayınlamak ile işin bitmeyeceğini bilmesi gerekiyor. Dördüncü beşinci kitabını yayınladıktan sonra başarıya ulaşan yazarların sayısı da azımsanmayacak oranda yüksek oluyor. Ama bazen 15-20 farklı kitabı da olsa bir adım bile ileri gidemeyen yazarlar da oluyor. Doğru yayınevi tercihi  işte bu noktada yazarın kariyeri açısından hayati bir önem taşıyor. 

 Röportaj : Sarp Karan

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu